توصیه‌های دارویی و درمانی کرونای دلتا

جهش دلتا که در حال حاضر با آن درگیر هستیم با علائم یک سرماخوردگی شدید خود را نشان می‌دهد، این بیماری می‌تواند با سردرد، گلودرد و آبریزش بینی شروع شود و با سرفه و تب ادامه پیدا کند، بنابراین اگر دچار علائم سرماخوردگی شدید به‌جای ربط دادن علائم به باد کولر و دوش گرفتن با آب سرد، به پزشک مراجعه کنید.

سعیده جهانبانی_ پزشک متخصص بیماری‌های داخلی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این مطلب به مردم توصیه کرد: به‌محض مشاهده علائم سرماخوردگی، قرنطینه خانگی را رعایت کرده و از حضور در اجتماع خودداری کنند تا به شکستن زنجیره انتقال بیماری در جامعه کمک کنند.

با اشاره به افزایش آمار بیماران مبتلابه کووید۱۹ در موج پنجم کرونا در کشور، اظهار کرد: در این موج، هیچ محدودیت و قرنطینه‌ای اعمال نشد و رعایت پروتکل‌های بهداشتی در میان مردم نیز کاهش‌یافته است، همین موضوع بیمارستان‌ها را با هجوم تعداد زیادی از بیماران مواجه کرده است.

وی با بیان اینکه مدیریت تعداد زیاد بیماران مبتلابه کووید۱۹ از توان کادر درمان خارج‌شده است، گفت: تعداد زیادی از بیماران نیاز به بستری در بیمارستان دارند و با درمان‌های سرپایی امکان بهبودی آن‌ها وجود ندارد، این در حالی است که بیشتر تخت‌های بیمارستانی اشغال‌شده و تخت خالی وجود ندارد که در اختیار این بیماران قرار گیرد.

این پزشک متخصص داخلی افزود: در موج پنجم کرونا مردم هم ازنظر روحی خسته شده‌اند و تحمل این شرایط برایشان دشوار شده و هم امکان محدود کردن فعالیت‌های اقتصادی‌شان را ندارند، اما با توجه به موجی که اتفاق افتاده و کنترل آن از دست خارج‌شده بهتر است برای حفظ سلامتی خود تلاش کنیم پروتکل‌های بهداشتی را با دقت و توجه بیشتری رعایت کنیم.

وی با تأکید بر ضرورت خودداری افراد از حضور در محیط‌های شلوغ و پرتجمع، افزود: در صورت پایبندی حداکثری همه مردم جامعه به رعایت پروتکل‌های بهداشتی و دوری از حضور در محیط‌های سربسته و شلوغی که خطر انتقال ویروس در آن وجود دارد می‌توانیم این موج را با آسیب کمتری پشت سر بگذاریم و امیدوار باشیم که با ادامه روند واکسیناسیون اپیدمی کرونا در جامعه هرچه زودتر کنترل شود.


مدیریت تعداد زیاد بیماران مبتلا به کووید۱۹ از توان کادر درمان خارج‌ شده و بیشتر تخت‌های بیمارستانی اشغال‌شده است


علائم سرماخوردگی را جدی بگیرید.

جهانبانی به مردم توصیه کرد به‌محض مشاهده علائم مشکوک به کرونا به پزشک مراجعه کنند و نسبت به علائم خود هوشیار باشند و گفت: جهش دلتا که در حال حاضر با آن درگیر هستیم با علائم یک سرماخوردگی شدید خود را نشان می‌دهد، این بیماری می‌تواند با سردرد، گلودرد و آبریزش بینی شروع شود و با سرفه و تب ادامه پیدا کند، بنابراین وقتی دچار علائم سرماخوردگی می‌شویم به باد کولر و دوش گرفتن با آب سرد ربط ندهیم.

وی با تأکید بر اینکه درمان بیماری باید از همان روزهای اول شروع علائم و زیر نظر پزشک آغاز شود، گفت: اگر دچار علائم سرماخوردگی شدیم حتماً با پزشک در تماس باشیم و درمان‌های لازم را شروع کنیم. در روزهای اول بیماری که بیمار علائم خفیفی دارد و هنوز دچار علائم تنفسی نشده می‌توان درمان با داروهای مسکن برای سردرد، گلودرد و بدن‌درد و در کنار آن داروی ضد سرفه و ویتامین دی و سی را شروع کرد؛ هرچند ازنظر علمی تأثیر ویتامین سی ثابت نشده، اما با توجه به اینکه هنوز مطالعات وسیعی درباره این بیماری نداریم به نظر می‌رسد ممکن است مصرف ویتامین‌ها به بیمار کمک کند.

قرنطینه خانگی در صورت داشتن علائم مشکوک

این پزشک متخصص از مردم درخواست کرد به‌محض مشاهده علائم سرماخوردگی، قرنطینه خانگی را رعایت کرده و از حضور در اجتماع خودداری کنند و افزود: با دوری از تجمعات می‌توان به شکستن زنجیره انتقال این بیماری کمک کرد، درحالی‌که متأسفانه در جامعه افرادی را می‌بینیم که باوجود داشتن علامت و مشکوک بودن و حتی تشخیص پزشک و داشتن تست مثبت پی سی آر به‌راحتی در کنار افراد دیگر قرار می‌گیرند.

وی بار دیگر با تأکید بر اینکه در صورت داشتن علائم مشکوک بیماری کووید باید یک نوبت به پزشک مراجعه کرده، علائم خود را تحت نظر و کنترل داشته باشید، داروهای تجویزشده را مصرف و خود را قرنطینه کنید، افزود: برخی بیماران خودشان درمان با آزیترومایسین را شروع می‌کنند، درحالی‌که این آنتی‌بیوتیک بر روی عفونت‌های آنتی باکتریال تأثیر دارد و هیچ تأثیری بر روی بیماری کووید۱۹ ندارد.

درمان با فاویپیراویر برای چه بیمارانی است؟

عضو انجمن گوارش و کبد ایران با اشاره به اینکه پروتکل درمان کشور گفته می‌شود درمان با فاویپیراویر در بیماران سرپایی پرخطر شروع شود، تصریح کرد: اما ازآنجایی‌که تخت بستری نداریم و برای بیماران بدحال امکان ارائه خدمات خوب و مناسب کم شده است، ریسک نمی‌کنم و از همان ابتدا با تست مثبت کووید، درمان با فاویپیراویر را شروع می‌کنم.

وی ادامه داد: در کنار درمان با فاویپیراویر یکسری داروهایی دیگر که گفته می‌شود اثرات ضدویروسی دارد می‌توان تجویز کرد مثل فاموتیدین و ملاتونین که به بهبود خواب کمک می‌کند و گفته می‌شود اثرات ضدویروسی دارد. البته داروی ملاتونین باید سر ساعت و حدود ۱۱ تا ۱۲ شب مصرف شود، چون بر روی سیکل خواب‌وبیداری تأثیر دارد.

جهانبانی بابیان اینکه داروی مونته لوکاست در کنار فکسوفنادین می‌تواند اثرات ضدویروسی برای بیماران کووید داشته باشد، توضیح داد: از ابتدای پاندمی کرونا در دنیا بر مصرف ماهیانه ویتامین دی تأکید شد، اما اگر مصرف ماهیانه ندارید روزانه هزار میلی‌گرم و یا هر هفته تا ۵۰ هزار واحد استفاده کنید و بعد از مدتی مصرف ویتامین دی را به‌صورت ماهیانه ادامه دهید.

وی همچنین مصرف ویتامین سی و منیزیم را توصیه و تأکید کرد: بهتر است بیماران غذاهای پر پروتئین، پتاسیم دار و لبنیات مصرف کنند. هر فرد علائم خود را تحت نظر داشته باشد و به آن دقت کند.

علائم هشدار در بیماران کووید

این متخصص داخلی بابیان اینکه در کرونای دلتا می‌بینیم ممکن است یک بیمار خوب خیلی زود تبدیل به بیمار نیازمند به بستری شود، افزود: بنابراین اگر در چند روز اول بیماری، علائم بیمار رو به بهبود رفت نشانه خوبی است، اما اگر به انتهای هفته اول رسید و علائم بهبود پیدا نکرد به‌ویژه اگر تب قطع نشد، تنگی نفس، سرفه‌های شدید، درد قفسه سینه، بدن‌دردهای شدید و همچنین افت اکسیژن در بیمار مشاهده شد حتماً باید دوباره به پزشک مراجعه کند تا یکسری آزمایش‌ها و سی‌تی‌اسکن تجویز و شدت بیماری بررسی شود.

وی خاطرنشان کرد: در کرونای دلتا بین بیماران رایج است که سطح اکسیژن بیمار خوب است اما وقتی سی‌تی‌اسکن انجام می‌دهیم می‌بینیم درگیری ریه در حدی است که باید درمان تزریقی شروع شود، بنابراین علاوه بر چک کردن اکسیژن، باید حال عمومی بیمار را حتماً در نظر بگیرید و اگر رو به بهبود نیست حتماً ویزیت مجدد برای آزمایش التهابی انجام شود.


اگر در چند روز اول بیماری، علائم بیمار رو به بهبود رفت نشانه خوبی است، اما اگر به انتهای هفته اول رسید و علائم بهبود پیدا نکرد به‌ویژه اگر تب قطع نشد، تنگی نفس، سرفه‌های شدید، درد قفسه سینه، بدن‌دردهای شدید و همچنین افت اکسیژن در بیمار مشاهده شد حتماً باید دوباره به پزشک مراجعه کند 


چه بیمارانی می‌توانند در منزل بستری شوند؟

جهانبانی بابیان اینکه در این موج بیماری به نظر می‌رسد مجبوریم سریع‌تر برای بیماران سی‌تی‌اسکن انجام دهیم، گفت: اگر مجبور شویم درمان با داروی تزریقی برای بیمار شروع کنیم، درصورتی‌که اگر سطح اکسیژن بیمار بین ۹۰ تا ۹۴ باشد، درگیری ریه کمتر از ۵۰ درصد باشد و بیماری زمینه‌ای نداشته باشد با توجه به کم بودن امکان بستری در بیمارستان، بیمار می‌تواند داروی تزریقی را در بیمارستان دریافت کند و در منزل بستری شود. به‌طوری‌که بیمار دارو را در بیمارستان دریافت می‌کند، به منزل می‌رود و تا پنج روز بعد برای دریافت دوره‌ای بعدی دارو مراجعه می‌کند.

مصرف دگزامتازون در کنار رمدیسیویر

وی با اشاره به اثرات خوبی که داروی رمدیسیویر بر روی بیماران کووید داشته، گفت: قبل از شروع این دارو باید یکسری آزمایش چک شود و همراه با دوز سوم و دوز پنجم دارو نیز آزمایش‌های بیمار را چک می‌کنیم. در کنار رمدیسیویر از دگزامتازون استفاده می‌کنیم، اما بیمار نباید استرس شروع مصرف کورتن را داشته باشد چون درست است عوارض جانبی دارد اما در درمان کوویدی که ریه را درگیر کرده بسیار کمک می‌کند.

این پزشک متخصص بابیان اینکه در این مرحله می‌توان داروهای ضد انعقاد برای بیمار را هم شروع کرد، اظهار کرد: این درمان دارویی تا پنج روز ادامه پیدا می‌کند.

وی همچنین بر دریافت داروی رمدیسیویر در بیمارستان تأکید و تصریح کرد: در زمان دریافت این دارو باید ضربان قلب بیمار چک شود و زیر نظر باشد. رمدیسیویر داروی معمولی نیست که سر خود در منزل تزریق کنیم بلکه یک داروی بیمارستانی است و اینکه در حال حاضر دارو را به بیمار تزریق می‌کنیم و او را به منزل می‌فرستیم به دلیل نبود تخت بستری است.

تزریق رمدیسیویر در بیمارستان

جهانبانی بر این اساس تأکید کرد داروی رمدیسیویر حتماً در بیمارستان تزریق شود و بعد از دوز پنجم، بیمار حتماً توسط یک متخصص داخلی یا متخصص عفونی و یا فوق تخصص ریه ویزیت مجدد شود چون بیمار در این مدت دوز بالای کورتن دریافت کرده و نباید داروی او به‌صورت ناگهانی قطع شود، بلکه باید در چند روز آینده داروی پردنیزولون مصرف کند.

درمان‌های قبلی بر روی کرونای دلتا مؤثر است

عضو انجمن گوارش و کبد ایران با تصریح بر اینکه به‌طورکلی پروتکل درمانی در موج پنجم کرونا تغییر چندانی نکرده است، توضیح داد: به نظر می‌رسد درمان‌های قبلی بر روی این جهش کرونا هم مؤثر باشد.

وی در مورد بیمارانی که به نوع شدید بیماری مبتلا شده و در بیمارستان بستری شده‌اند، گفت: برای بیمارانی که بستری می‌شود و سطح اکسیژن پایینی دارند داروهایی مثل فاویپیراویر و رسیژن هیچ اثری ندارد، چون این داروها مربوط به درمان سرپایی است، درحالی‌که اگر اکسیژن بیمار به زیر ۹۰ رسیده و درگیری ریه وسیع است، بیماری زمینه‌ای کنترل نشده دارد و آزمایش‌های التهابی مختل است نیاز به بستری دارد.

جهانبانی با تأکید بر اینکه بیماران مبتلابه کووید چه در بیمارستان و چه منزل باید اکسیژن دریافت کنند، گفت: بیماران بدحال باید در آی سی یو بستری شوند تا درمان‌های بیشتری بر روی آن‌ها انجام شود.

توصیه‌هایی برای بیماران بهبودیافته

این پزشک متخصص توصیه‌هایی برای بیماران بعد از بهبودی و در دوران نقاهت بیماری داشت و گفت: بیماران بعد از بهبودی و ترخیص از بیمارستان یا اتمام دوره درمان در منزل حتماً باید برای ادامه دریافت کورتن و دوران نقاهت، ویزیت مجدد شوند. در این دوران بیماران باید غذاهای پتاسیم دار مانند موز و گوجه‌فرنگی مصرف کنند، به‌طور کامل استراحت نکنند و تحرک داشته باشند، چون بی‌تحرکی ممکن است باعث لخته شدن خون شود.

وی بر استفاده از اسپری‌های تنفسی در صورت پایین بودن سطح اکسیژن تأکید کرد و افزود: بیماران بهبودیافته باید با تمرینات تنفسی که پزشک آموزش می‌دهد، روند بهبود را سریع‌تر طی کنند.

این پزشک متخصص خاطرنشان کرد: بیمارانی که دوره بیماری آن‌ها به انتها رسیده و به‌ویژه بیمارانی که بستری بوده و از بیمارستان مرخص شده‌اند و دوره سخت بیماری را پشت سر گذاشته‌اند، تا یکی دو ماه خیلی زود خسته می‌شوند و نباید فعالیت بدنی سنگین داشته باشند اما حتماً فعالیتی در حد راه رفتن سبک داشته باشند و بی‌تحرک نمانند، ورزش بالاتنه را انجام دهند چون به تقویت عضلات تنفسی و بهبود سطح اکسیژن کمک می‌کند.

این پزشک متخصص داخلی با اشاره به اطلاع‌رسانی گسترده‌ای که در مورد واکسیناسیون در کشور ما انجام شد، تصریح کرد: برخلاف برخی کشورها مردم ما طالب واکسن هستند و به این سطح آگاهی رسیده‌اند که واکسن می‌تواند به کنترل بیماری کمک کند، اگرچه هنوز افرادی به واکسن بدبین هستند اما از مردم درخواست می‌کنم هر نوع واکسنی که در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد تزریق کنند تا به کنترل این اپیدمی کمک کند.

افزایش ابتلای افراد جوان در موج پنجم

وی بابیان اینکه در موج پنجم کرونا می‌بینیم که به خاطر واکسیناسیون گروه‌های سنی ۶۰ سال به بالا، سن ابتلا در جامعه کاهش‌یافته و بیماری در جوانان افزایش‌یافته است، تصریح کرد: این موضوع بار دیگر ثابت می‌کند واکسیناسیون در کاهش ابتلا به بیماری مؤثر است و می‌تواند به‌صورت صد در صد به کم کردن مرگ‌ومیر کمک کند.

جهانبانی از مسئولان درخواست کرد با حداکثر توان و تمام امکانات، واکسیناسیون برای مردم را دنبال کنند تا واکسیناسیون عمومی شده و از محدودیت سنی و صنفی خارج شود و همه افراد بتوانند به رودی و به‌راحتی واکسن را دریافت کنند و افزود: متأسفانه برخی از بیماران سالمند ما در محل تزریق واکسن به خاطر ازدحام جمعیت مبتلابه کووید شده‌اند و ابتدا تب را به‌پای واکسن کرونا گذاشته‌اند اما علائم ادامه پیداکرده متوجه شده‌اند به کووید مبتلا شده‌اند.

وی بابیان اینکه افراد زیادی در حال تزریق واکسن هستند، تأکید کرد: قبل از دریافت واکسن نیازی به مصرف داروی خاصی نداریم اما اگر کسی داروی کنترل قند و فشار مصرف می‌کند نیازی به قطع این داروها نیست. در مورد داروهای ضد لخته اگر دو بار در روز مصرف می‌شود، بهتر است یک نوبت صبح یا عصر را دریافت نکند و نوبت بعدی را حداقل ۶ ساعت بعد از واکسیناسیون دریافت کند اما مصرف سایر داروها مشکل خاصی ندارد.

مبتلایان به کرونا چه زمانی می‌توانند واکسن تزریق کنند؟

این پزشک متخصص در مورد افرادی که به بیماری کووید مبتلا شده و نوبت واکسن آن‌ها شده است، توضیح داد: اگر ۱۰ روز از شروع علائم این افراد گذشته، تب ندارند و حال عمومی آن‌ها خوب است می‌توانند واکسن را تزریق کنند.

وی تصریح کرد: بر اساس مطالعات ۴ هفته از شروع علائم یا مثبت شدن تست کرونا افراد می‌توانند برای واکسن مراجعه کند، بنابراین حدود ۱۰ روز تا ۲ هفته که علائم بهبود یافت یا حداکثر تا ۴ هفته بعد از شروع علائم افراد می‌توانند برای دریافت دوز اول یا دوم واکسن مراجعه کنند.

جهانبانی یادآور شد: معمولاً واکسن کرونا عوارض خاصی ندارد و تب و درد در محل تزریق با استامینوفن بهبود پیدا می‌کند، اما اگر بیمار علائم دیگری پیدا کرد می‌تواند به پزشک مراجعه کنند.

وی در مورد افرادی که در تماس با بیمار کووید بوده‌اند نیز توضیح داد: اگر نوبت واکسن این افراد رسیده بهتر است تست پی سی آر بدهند و اگر تست آن‌ها مثبت شد مثل فرد مبتلا رفتار کنند، اما اگر تست آن‌ها منفی شد بهتر است ۷ تا ۱۰ روز از زمان ارتباط با بیمار بگذرد و بعد واکسن تزریق کنند.


افرادی که واکسن کرونا را تزریق می‌کنند ناقل بیماری نیستند و تست کرونای آن‌ها مثبت نمی‌شود

افرادی که واکسن می‌زنند ناقل بیماری نیستند

به گفته جهانبانی، افرادی که واکسن کرونا را تزریق می‌کنند ناقل بیماری نیستند و تست کرونای آن‌ها مثبت نمی‌شود.

وی با بیان اینکه به طور کلی حداکثر ایمنی دو تا سه هفته بعد از تزریق دوز دوم واکسن است، گفت: انتظاری که از واکسن داریم کاهش تعداد مرگ و میر است، یعنی باتوجه به بالا بودن میزان شیوع ویروس در جامعه و جهش های ویروس، برای افرادی که واکسینه شده اند نیز همچنان احتمال ابتلا به کرونا وجود دارد، بنابراین حتی کسانی که هر دو دوز واکسن را دریافت کرده و افرادی که یک دوز واکسن دریافت کرده اند باید مثل قبل تمام پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند، در مکان‌های شلوغ حضور پیدا نکنند و حتما ماسک بزنند تا بتوانیم با افزایش تعداد افراد واکسینه، کرونا در کشور ما هم کنترل شود.

این پزشک متخصص داخلی با تأکید بر اینکه شخصی که می‌خواهد واکسن بزند نباید تب و عفونتی داشته باشد، گفت: افرادی که حساسیت‌هایی در حد معمول دارند ممنوعیتی برای تزریق واکسن ندارند مگر اینکه شخص بیماری خاصی داشته و نیاز به مشاوره پزشک داشته باشد.