زخم چیست ؟

یکی از سؤالات بسیار مهم این است که از نظر پزشکی زخم چیست؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که به جراحت یا آسیبی زخم گفته می‌شود که پوست در آن خراشیده، بریده، پاره، سوراخ و یا دریده شود.
البته زخم را می‌توان به شکل دیگری نیز تعریف کرد که در تعریف دوم می‌گویند به مواردی زخم و جراحت می‌گویند که به علت یک تروما پوست دچار آسیب شده و یا آثار قرمزی و کبودی بر روی آن به وجود بیاید. به شکل مختصر و علمی اگر بخواهیم در رابطه با پاسخ سؤال زخم چیست صحبت کنیم باید گفت که جداسازی اتصال بین سلولی قسمتی از پوست با گوشت بدن را زخم می‌گویند.

انواع زخم

زخم‌ها به دسته‌بندی مختلفی تقسیم می‌شوند. از یک منظر می‌توان جراحت را به دو نوع بسته و باز تقسیم‌بندی کرد. با توجه به نوع جراحت شاهد دسته‌بندی مختلفی از زخم‌ها هستیم که در این بخش به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

دسته بندی زخم از لحاظ لایه‌های پوستی

با توجه به نوع آسیبی که به بدن وارد می‌شود، شاهد جراحت و زخم در لایه‌های پوست هستیم. این زخم‌ها را می‌توان به دو دسته زخم باز و زخم بسته تقسیم‌بندی کرد. در ادامه در رابطه با هر یک از این دو نوع زخم توضیحاتی را ارائه می‌دهیم.

درمان زخم باز و زخم بسته چیست؟

زخم باز

ازنظر علم پزشکی زخم باز آسیبی است که شامل یک آسیب بیرونی و یا داخلی در بدن باشد. این نوع زخم معمولاً به نحوی است که پوست را در بر می‌گیرد.
نکته مهمی که باید بدانید این است که بیشتر زخم‌های باز جزئی بوده و می‌توان در منزل آن‌ها را درمان کرد اما زخم‌های باز جدی نیاز است که پانسمان شده و تحت مراقبت‌های پزشکی قرار بگیرند.
درصورتی‌که پس از به وجود آمدن زخم باز خونریزی ادامه پیدا کند و بیش از ۲۰ دقیقه ادامه داشته باشد لازم است تا برای درمان آن به پزشک مراجعه کرد.
اگر بخواهیم به انواع زخم باز نگاهی بیاندازیم، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خراش پوست
  • پارگی پوست
  • سوراخ شدن پوست
  • جدا شدن بافت پوست

درمان زخم باز و زخم بسته چیست


زخم بسته

دسته دیگری از انواع زخم ازلحاظ لایه‌های پوستی، زخم‌های بسته هستند. در زخم‌های بسته پوست دست‌نخورده باقی‌مانده و بافت زیرین آن‌که مستقیماً در معرض محیط بیرون قرار ندارد با آسیب مواجه می‌شود.
زخم‌های بسته می‌توانند به علت خونریزی، کبودی، آسیب‌های عصبی، شکسته شدن استخوان، آسیب رسیدن به اندام‌های درونی و… پیچیده شوند و به همین دلیل برای درمان آن‌ها باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. از مهم‌ترین زخم‌های بسته می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • له‌شدگی
  • هماتوم
  • کوفتگی

هر یک از انواع زخم‌های بسته روش درمان خاص و منحصربه‌فردی دارند.

دسته‌بندی زخم ها ازلحاظ طول مدت‌زمان ابتلا به زخم

با توجه به مدت‌زمان ابتلا به زخم، هر یک از انواع زخم‌ها را می‌توان به دو دسته‌بندی کلی زخم حاد و زخم مزمن طبقه‌بندی و دسته‌بندی کرد.

زخم حاد

زخم حاد به دسته‌ای گفته می‌شود که در کمتر از یک ثانیه برای ما اتفاق می‌افتد و آسیب آن در لحظه به وجود می‌آید.
درمان این دسته از زخم‌ها معمولاً بین ۲ تا ۳ هفته طول می‌کشد و نیاز است تا برای بهبود زخم‌های حاد از روش‌های درمانی مشخصی استفاده کنید. زخم‌های حاد شامل مواردی چون سوختگی، بریدگی و یا زخم‌های ناشی از عمل جراحی می‌شوند.

زخم مزمن

نوع دیگری از زخم‌ها ازلحاظ طول مدت‌زمان ابتلا به زخم شامل زخم‌های مزمن می‌شوند. ازنظر پزشکی به مواردی زخم مزمن می‌گویند که در اثر مرور زمان به وجود می‌آیند و درمان آن‌ها طولانی و زمان‌بر است. از مهم‌ترین مواردی که شامل این دسته می‌شوند می‌توان به زخم بستر، زخم‌های دیابتی و زخم‌های عروقی اشاره کرد.

دسته‌بندی انواع زخم‌ها در تریتا

شرکت تریتا باهدف ایجاد نوآوری در حوزه سلامت از سال ۱۳۹۴ فعالیت خود را آغاز کرده و تا به امروز همواره تلاش کرد تا برای انواع زخم‌ها درمان کامل و حرفه‌ای را به وجود بیاورد.
این شرکت دسته‌بندی خاص و مشخصی برای انواع زخم‌ها داشته و این موارد را در ده دسته کلی قرار داده است و تلاش کرده که برای هر یک درمان مشخص و خاصی را ارائه داده است. در این بخش به بررسی هر یک از این موارد می‌پردازیم:

زخم بستر

زخم بستر یکی از انواع زخم می‌باشد که به آسیب رسیدن به بافت بدن مثل پوست حقیقی، روپوست و ماهیچه گفته می‌شود.
علت به وجود آمدن این زخم در اثر ایجاد فشار، فشار همراه با خراشیدگی، سایش درازمدت، خوابیدن طولانی‌مدت در یک وضعیت ثابت، ساییدگی پوست در اثر برخورد با صندلی به وجود می‌آید. زخم بستر درصورتی‌که به‌صورت طولانی‌مدت از لگن بیمار به شکل نامناسب استفاده شود و یا کشیدگی با ملحفه می‌تواند به وجود می‌آید.

درمان زخم بستر

زخم بستر را می‌توان به روش‌های مختلفی درمان کرد اما به‌صورت کلی نکته مهمی که باید بدانید این است که درمان این دسته از زخم‌ها نیاز به مراقبت بسیار زیادی دارد.
به‌منظور درمان این زخم‌ها باید در ابتدا از عفونت آن جلوگیری کرد و سپس با استفاده از لگن بیمار مناسب و همچنین تغییر وضعیت بیمار به‌صورت مداوم به درمان آن کمک کرد.
به‌منظور درمان این نوع زخم امروزه روش‌های مختلفی وجود دارد. یکی از این روش‌ها استفاده از پانسمان‌های پیشرفته ترمیم زخم است که می‌تواند فرایند درمان زخم بستر را به طرز چشمگیری سرعت ببخشد.

زخم دیابت

زخم دیابت یکی از عوارض بیماری دیابت است و معمولاً در قسمت پا به وجود آمده و به آن زخم پای دیابتی نیز می‌گویند. در حدود ۱۵ درصد از افرادی که به دیابت مبتلا می‌شوند، دچار این زخم شده و در حدود ۸۴ درصد موارد منجر به قطع قسمت انتهایی پا می‌شود.

درمان زخم دیابت

به‌منظور درمان زخم دیابت دو روش کلی وجود دارد. درروش اول باید از بیمار مراقبت‌های معمولی همچون شستشو و پانسمان مناسب صورت گیرد. پانسمان‌های پیشرفته ترمیم زخم درمان شما را نیز تسریع می‌بخشد. این موارد به بهبود وضعیت زخم کمک می‌کند. برای مشاوره بیشتر برای درمان زخم دیابت می‌توانید با مشاوران ما در تماس باشید.


معرفی زخم سوختگی

زخم سوختگی

سوختگی به‌نوعی آسیب پوست یا بافت می‌گویند که براثر گرما، مواد شیمیایی، برق، پرتو و یا اصطکاک به وجود می‌آید. با توجه به میزان آسیب رسیدن به پوست و یا بافت‌های داخلی بدن سوختگی‌ها به چهار درجه تقسیم می‌شوند که درمان هر یک روش منحصربه‌فردی دارند.

معرفی زخم سوختگی


درمان زخم سوختگی

با توجه به درجه سوختگی و میزان آسیب به بافت‌های بدن، روش‌های مختلفی برای درمان این مشکل وجود دارد. از مهم‌ترین روش‌هایی که باعث درمان سوختگی می‌شوند می‌توان به تزریق مایعات وریدی، مراقبت دائمی از زخم، استفاده از داروهای گوناگون، درمان با پانسمان بیولوژیک و جراحی اشاره کرد.
به‌منظور درمان زخم سوختگی در وهله اول باید میزان سوختگی و درجه آن را تشخیص داد و سپس با توجه به درجه آن به سراغ درمان مشخص و خاص رفت. در زمان‌های قدیم از عسل برای بهبود زخم‌های ناشی از سوختگی درجه یک و دو استفاده می‌شد. اما اکنون می‌توان درمان به‌واسطه پانسمان‌های پیشرفته ترمیم زخم را بهترین روش برای درمان زخم سوختگی نامید. بدین منظور می‌توانید با مشاوران تریتا در تماس باشید.

زخم ژنتیکی

زخم ژنتیکی به موارد گفته می‌شوند که بافت‌های پوستی به علت یک بیماری ارثی دچار مشکل شده و به علت یک جهش ژنتیکی در کراتین و کلاژن شاهد به وجود آمدن زخم در بدن هستیم. از رایج‌ترین انواع زخم ژنتیکی می‌توان به بیماری پروانه اشاره کرد.

درمان زخم ژنتیکی

برای درمان زخم ژنتیکی باید مراحل خاص و مشخصی را طی کنید. در وهله اول باید از تاول زدن پوست جلوگیری کرد.
درصورتی‌که پوست با مشکل تاول مواجه شد، گام بعدی مراقبت از پوست تاول‌زده است و باید از بروز عفونت جلوگیری کرد. در صورت به وجود آمدن هرگونه عفونت در بدن باید به درمان آن پرداخت. امروزه یکی از روش‌های درمان زخم ژنتیکی با کمک جراحی است.

زخم عروقی

زخم عروقی یا زخم‌های وریدی به انواعی از زخم و جراحات گفته می‌شود که معمولاً در قسمت پایین ساق پا و مچ ظاهر می‌شوند. در حدود ۸۰ درصد زخم‌های پا شامل زخم عروقی می‌شود.

درمان زخم عروقی

برای زخم عروقی بهترین روش درمانی، پانسمان مرتب زخم و کمک کردن به بهبود وضعیت آن است. برای اطلاعات بیشتر می توانید محصولات تریتا را بررسی کنید و یا با مشاوران ما در تماس باشید.

زخم تروما

زخم تروما به آسیب‌ها و جراحاتی گفته می‌شود که ناشی از ضربه شکستگی و یا آسیب‌دیدگی شدید در بافت پوست باشد. زخم‌های تروما به دلیل مواردی چون خراش، پارگی، له‌شدگی، نفوذ و سوراخ شدن پوست به وجود می‌آید. این دسته از زخم‌ها می‌توانند ناشی از تصادفات یا اعمال خشونت‌آمیز باشند و اگر درمان مناسبی را برای آن‌ها انتخاب نکنید، به‌سرعت بدتر و آلوده می‌شوند.

معرفی زخم تروما

معرفی زخم تروما

درمان زخم تروما

به‌منظور درمان زخم تروما در دنبال اولین گام باید خونریزی را متوقف کرد. سپس زخم باید به‌طور کامل تمیز شود و با پانسمان کردن آن از بروز عفونت جلوگیری کرد.
اگر زخم به نحوی باشد که توانایی عملکرد بدن را مختل می‌کند و شخص در معرض خطر مرگ است، باید به‌سرعت فرد را به بیمارستان منتقل کرده و فرآیند درمان آن را به پزشک متخصص بسپارید.

زخم جراحی

زخم‌هایی که در اثر شکافتن پوست در هنگام عمل جراحی و یا در اثر ضربه به وجود می‌آیند، زخم جراحی می‌گویند. این زخم‌ها معمولاً پس از بریدن پوست در هنگام عمل جراحی به وجود می‌آیند. همچنین می‌توانند نتیجه تخلیه یک عضو باشند. زخم جراحی ازنظر اندازه بسیار متفاوت بوده و معمولاً آن‌ها را با بخیه می‌بندند.

درمان زخم جراحی

زخم‌های ناشی از عمل جراحی با توجه به بخیه زدن پس از مدتی بهبود پیدا می‌کنند اما نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد این است که شما باید با پانسمان کردن آن و تعویض مداوم پانسمان‌ها، از عفونت کردن این دسته از زخم‌ها جلوگیری کنید و اگر با چنین مشکلی مواجه شدید، به‌سرعت برای درمان آن اقدام کنید.

زخم اگزما

زخم اگزما به مواردی گفته می‌شوند که پوست تاول‌زده و قرمز می‌شوند و همچنین بیمار مجبور به خارش مداوم آن می‌شود. البته زخم اگزما به دسته‌بندی مختلفی تقسیم می‌شود که هر یک از آن‌ها روش درمان مشخصی دارند.

درمان زخم اگزما

زخم اگزما ملایم معمولاً با آب ولرم و بخار درمان می‌شود. اگر با زخم اگزما مزمن مواجه هستید می‌توانید با کمک آب و یک نرم‌کننده مثل کرم مرطوب‌کننده و لوسیون به بهبود آن کمک کنید. زخم اگزما خفیف را نیز می‌توان با کورتیزول درمان کرد. البته نکته مهم این است که با توجه به نوع زخم ممکن است پزشک متخصص روش درمانی مختلفی را به شما پیشنهاد دهد.

زخم ناشی از بیماری‌های خودایمنی

بیماری‌های خود ایمنی به دسته‌ای از بیماری‌ها گفته می‌شوند که به دلیل حمله اشتباه سیستم ایمنی بدن به خود به وجود می‌آید. بیماری‌های خود ایمنی می‌تواند اندام‌ها و بافت‌هایی چون گلبول‌های سرخ، عروق خونی، تیروئید، لوزالمعده، مفاصل، عضلات و پوست را درگیر خود کند. برخی از بیماری‌های خود ایمنی دارای نشانه‌هایی همچون زخم هستند.

درمان زخم ناشی از بیماری خودایمنی

به‌صورت کلی نمی‌توان درمان کلی برای بهبود زخم ناشی از بیماری خود ایمنی را تجویز کرد. نکته مهم این است که شما در وهله اول نوع بیماری خود را تشخیص داده و سپس با توجه به نوع آن برای درمان زخم اقدام کنید. بهتر است برای درمان زخم بیماری‌های خود ایمنی به پزشک مراجعه کنید. موضوع لازم به ذکر این است که مثل هر نوع زخمی، باید از این دسته از زخم‌ها نیز مراقبت کرد و جلوی عفونت آن‌ها را گرفت.

زخم عفونی

زخم عفونی به مواردی گفته می‌شود که در آن میکروب‌هایی مثل باکتری‌ها در پوست آسیب‌دیده رشد کرده و باعث وخیم شدن وضعیت آن می‌شوند. از مهم‌ترین علائم این دسته از زخم‌ها می‌توان به افزایش درد تورم و قرمزی اشاره کرد.

درمان زخم عفونی

اگر زخم عفونی جزئی باشد می‌توان آن را در خانه نیز درمان کرد که با توجه به محل زخم و میزان آن روش‌های مختلفی وجود دارد اما اگر عفونت زخم شدید و مداوم باشد، باید از پزشک متخصص کمک بگیرید.
برای درمان زخم عفونی در خانه باید دست خود را با آب و صابون بشویید و آن را خشک‌کنید. زخم را با جاری کردن آب گرم بر روی آن به مدت چند دقیقه تمیز کنید و پوست اطراف آن را نیز با آب گرم و صابون به خوبی پاک‌کنید.
از زدن صابون به زخم خودداری کنید. سپس بررسی کنید که آیا جسم خارجی در زخم وجود دارد یا خیر؟ برای از بین بردن مواد خارجی می‌تواند از موچین کمک بگیرید. نکته مهم این است که تمامی تجهیزات شما باید قبل از انجام فرایند درمان زخم ضدعفونی شوند. این روش درمان به شما کمک می‌کند تا زخم‌های عفونی خفیف را در خانه درمان کنید.