میلاد رضانژاد| متخصص مراقبت زخم: کلمه استوما در اصل به معنای دهان یا ورودی است. بیمارانی که تحت عمل جراحی استومی قرار میگیرند، روی شکم خود دهانهای به نام استوما دارند. استوما در حقیقت قسمتی از روده است که از شکم خارج شده و توسط بخیه به جدار شکم ثابت میشود و مواد دفعی بدن از طریق آن خارج میشود.
در این صورت افرادی که تحت عمل جراحی استومی قرار میگیرند، قادر نیستند مانند افراد عادی دفع ادرار ومدفوع داشته باشند و دفع، ادرار یا مدفوع، از طریق استوما صورت می گیرد.
استومی (Ostomy) چیست؟
هر چند در گفتگوها و حتی برخی نوشتهها “استومی” و “استوما” را معادل هم بکار میبرند اما در تعریف استومی میبایست یک تفاوت بسیار کوچک بین این دو کلمه را در نظر گرفت. معمولا به قسمتی از روده، که از جداره شکم بیرون گذاشته شده است “استوما” گفته میشود و به این عمل یعنی تعبیه سوراخی در جداره شکم و قرار دادن استوما از میان آن و بر روی شکم استومی اطلاق میگردد. یعنی بطور خلاصه “در عمل استومی برای بیمار استوما تعبیه میشود.“
انواع استومی چیست؟
بصورت کلی میتوان استومی را به روشهای گوناگونی دسته بندی کرد اما آن چیزی که بیشتر در اینجا مدنظر است استومیهای دفعی است، یعنی انواع استومی که از آنها مواد دفعی مانند ادرار و مدفوع خارج میشوند.
با در نظر داشتن این موضوع این نوع استومیها به سه گروه کلی کلستومی، ایلئوستومی، و یوروستومی تقسیم میشوند. لازم به ذکر است که هر کدام از این گروهها با توجه به شرایط بیمار و بیماری و یا تکنیک جراحی به زیر گروههای متنوع دیگری ممکن است تقسیم شوند.
انواع استوما چیست؟
انواع استوما را نیز میتوان بر اساس شکل آنها تقسیم بندی کرد. مانند: Loop Ostoma و Double-Barrel Ostoma
Loop Ostoma
Double-Barrel Ostoma
دیدگاه خود را بنویسید